Geološka radionica i arheološka izložba «Tekuća istraživanja u Hrvatskoj»

U danu prepunom događanja za sve muzeja svijeta, 18.svibnja u Gradskom muzeju u Virovitici dopodnevni sati bili su namijenjeni najstarijoj prošlosti. Prije arheologije je to paleontologija i geologija. Budući da Muzej nema stručnjaka za to važno razdoblje u razvoju zemlje, ali i biljnog i životinjskog svijeta, pomogli su nam geolozi Parka prirode Papuk.

Predstavivši svoju ustanovu i područje rada, Goran Radonić se posebno osvrnuo na geologiju, potaknuvši na razmišljanje učenike 7-ih i 8-ih razreda Osnovne škole «I. Brlić Mažuranić» iz Virovitice. Već poznatu temu obrađuju i sa svojim nastavnicama, pa se nekolicina hrabro okušala u praktičnom dijelu koji je slijedio nakon predavanja. Uz dodatna objašnjavanja voditelja gosp.

Radonica, učenici su izradili otiske fosilnih školjki u gipsu, koje su mogli ponijeti sa sobom za uspomenu, promatrali aktivnost vulkana izvedeno pomoću trika, na umanjenom pojednostavljenom primjeru uvjerili se da tektonika tla uvjetuje nastajanje planina.

Na katu Dvorca može se razgledati izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu «Tekuća istraživanja u Hrvatskoj». Zanimljiva izložba koja obilazi muzeje već nekoliko godina nas putem samostojećih, suvremeno opremljenih postera uvodi u svijet arheologije. Izložba na 40-tak postera prikazuje aktualna, sistematska arheološka iskopavanja, koja se redovito popunjavaju novim podacima.

S podjednakom podjelom teksta, fotografija s iskopavanja i arheoloških nalaza, svaki poster s jednim predstavljenim nalazištem je pravo malo remek djelo više stručnjaka: tehničara, fotografa, dizajnera i arheologa.

Za nas je izložba posebno zanimljiva, osim što nas upoznaje s rezultatima istraživanja u raznim dijelovima Hrvatske, donosi nekoliko postera s područja Grada Virovitice i županije. To su: srednjovjekovna utvrda u Virovitici, rimsko naselje u Orešcu, keltsko groblje u Zvonimirovu, srednjovjekovna crkva i groblje u Suhopolju, Crkvarima i Voćinu.

Ova jedinstvena izložba koja se sjajno uklopila u dugi hodnik baroknog, virovitičkog zdanja, bit će izložena još kratko vrijeme, pa je svi zainteresirani mogu razgledati svaki dan, osim nedelje i sami se uvjeriti u njezinu posebnost.

Silvija Salajić