Otvorena izložba akademskog kipara Ivana Kožarića

U Gradskom muzeju Virovitica, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, uz nazočnost između ostalih, ravnateljice Gradskog muzeja Virovitica Mihaele Kulej, otvorio je izložbu suvremenog hrvatskog akademskog kipara Ivana Kožarića. U sklopu izložbe pod nazivom „Crteži i skulpture", prikazana su i filmovi o navedenom umjetniku „Spaljeno sunce" redatelja Petra Krelje i „Atelier Kožarić" redateljice Gordane Brzović.

Ivan Kožarić jedan je od najinteresantnijih umjetnika naše likovne scene, autor poznatih javnih skulptura poput „Prizemljenog sunca" u Zagrebu ili pak spomenika A. G. Matošu u Zagrebu. Kožarić, rođen 1921. godine u Petrinji, sudionik je brojnih svjetskih izložbi i dobitnik prestižnih nagrada, a Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1949. godine.

Od 1953 počinje izlagati te priređuje stotinjak samostalnih te sudjeluje na dvjestotinjak skupnih i tematskih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima i nagrade "Josip Račić" iz 1994., nagrada "Vladimir Nazor" koju 1997. godine dobiva za životno djelo.Odlikovan je 2007. godine Redom hrvatskog pletera za osobite zasluge u razvitku i ugledu Republike Hrvatske. Njegova djela krase mnoge europske i svjetske zbirke suvremene umjetnosti, a predstavljen je i u brojnim svjetskim antologijama i pregledima suvremene skulpture.

Izložba koja se nalazi u Virovitici gdje će biti otvorena i u ožujku dio je projekta "Tri muzeja". Tako su izložbu već vidjeli u Slatini (Zavičajni muzej Slatina), a u travnju će biti postavljena u Našicama (Zavičajni muzej Našice).