Održana Noć muzeja

Prezentirani izvorni arheološki suveniri - Virovitička grupa

U sklopu održavana Noći muzeja u Gradskom muzeju Virovitica, održana je prezentacija izvornih arheoloških suvenira - Virovitička grupa.

Naime, potaknuti činjenicom da Virovitica i okolica posjeduju brojna arheološka nalazišta te da je bogata glinom, a isto tako da nema vlastiti arheološki suvenir, Gradski muzej Virovitica je u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, izradio projekt koji je prepoznat od Ministarstva turizma, te je navedeni uključen u program poticanja unapređenja izrade i plasmana suvenira. Partneri projekta su Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica grada Virovitice i Grad Virovitica.

Inače, pod nazivom Virovitička grupa krije se najstarija faza Kulture žarnih polja u kasnom brončanom dobu (13. st. pr. Krista), ustanovljena u Virovitici, na ciglani Nemeček. Suvenir je izrađen od gline na lončarskom kolu.

Inače, dobivenim sredstvima, Gradski muzej Virovitica, dao je izraditi dva tipa posude Virovitičke grupe (urnu i zdjelu na nozi), a opremio je i radionicu namijenjenu za rad s glinom na lončarskom kolu.

Komjutorska prezentacija Kulture žarnih polja-virovitička grupa iz kasnog brončanog doba

Preuzmite prezentaciju autorice dr.sc. Daria Ložnjak Dizdar-Institut za arheologiju u Zagrebu

Otvorene izložbe - Pivo, napitak bogova i puka te - Nacrtaj mi krigl

U prostoru Gradskog muzeja Virovitica, a u sklopu održavanja Noći muzeja, otvorene su dvije izložbe.

Prva, izložba „Pivo - napitak bogova i puka" - Gradskog muzeja iz Bjelovara. Izložba govori o povijesti piva, a koncepcijski je podijeljena u tri velike cjeline. Počinje s najstarijim razdobljem, starim Sumeranima kojima se pripisuje izum piva.

Zatim slijede Egipćani, antički svijet te proizvodnja piva uz hmelj. Slijedi proizvodnja piva u samostanima što je preteča industrijske proizvodnje piva, kao i veliki proizvođači piva u svijetu i naposljetku u Hrvatskoj.

I druga, izložba strip autora Mate Pejića - Nacrtaj mi krigl.

Rundek Cargo Trio oduševio Virovitičane

Gradski muzej Virovitica i ove je godine, u sklopu manifestacije Noć muzeja, Virovitičanima ponudio prvorazredan događaj.

U središtu Virovitičko-podravske županije nastupio je Rundek Cargo Trio.

Rundek Cargo trio čine - Darko Rundek - glas, gitara, udaraljke, Isabel - violina, zvučni efekti i Dušan Vranič - Duco - klavir, harmonika, citra, glas, udaraljke.

Darko Rundek kao i ostatak „tria" oduševili su Virovitičane i njihove goste. Tako je Gradski muzej Virovitica nastavio s dovođenjem eminentnih imena u povodu Noći muzeja. Podsjetimo prošle godine Viroviticu je, u ove dane, koncertom razveselio Damir Urban.