Arheologija u Županji

Nedavno se autorica ovih redaka vratila s arheološkog iskopavanja iz Županje, gdje su u tijeku zaštitna arheološka iskopavanja na nekoliko lokacija. Naime, iskopavanja se vrše na trasi kanala rječice Biđ u blizini Babine Grede. Za sada će kanal služiti samo za navodnjavanje okolnih polja, usput rečeno, prepunih arheoloških nalaza, dok će u budućnosti biti plovan i spajati se s kanalom Sava-Dunav-Sava. Ova iskopavanja većeg opsega, koja zahtijevaju i 100-tinjak radnika dnevno, financira investitor cijelog projekta-Hrvatske vode, a izvodi ga Zavičajni muzej Stjepan Gruber iz Županje s voditeljicom, mladom arheologinjom i ujedno ravnateljicom Muzeja-Andrejom Malovoz.

Iskopavanjem su zahvaćeni grobovi Kulture žarnih polja iz kasnog brončanog doba s vrlo atraktivnim nalazima brončanih narukvica, ogrlica, igala.

Muzej Stjepana Grubera, koji  nosi naziv svojeg osnivača, smješten je u živopisnom drvenom čardaku izgrađenom za vrijeme Vojne krajine uz rijeku Savu. Marljivim radom svojih  djelatnika, uz nezaobilaznu pomoć lokalne zajednice, uspjeli su ovaj mali prostor urediti do savršenstva. Uvijek ponovo nas iznenade svojom visokom stručnosti, praktičnosti i kreativnosti.

Gradski muzej Virovitica baš kao i ovaj u Županji dugi su niz članovi istog Društva muzealaca istočne Hrvatske. Suradnja je prisutna sve ovo vrijeme. Ovoga puta je arheologija bila posrednik za učvršćivanje veza između dviju ustanova koje imaju sličan sastav, način rada, ali i iste probleme.

Zbog vremenskih i tehničkih okolnosti preko zime će se  prekinuti započeta arheološka istraživanja i nastaviti  u proljeće 2010g. Tada će osim paljevinskih grobova iskopavanje obuhvatiti i naselje, pronađeno probnim rovovima, te će se dobiti cjelovita slika načina života ali i ritual spaljivanja i pokapanja pokojnika u urne, običaj koji je započeo oko 2000g.prije Krista, u kasnom brončanom dobu.

Silvija Salajić