Otvorena izložba tradicijskih odjeća Hrvatske

U virovitičkom gradskom muzeju sinoć je otvorena izložba „Nove mode - Utjecaj građanskih modnih stilova na tradicijsko odijevanje.

Brojnim posjetiteljima izložbe predstavljene su razne vrste tradicijske odjeće iz cijele Hrvatske. Originalnim eksponatima i rekonstruiranim replikama nošnji, dokumentarnim fotografijama i video projekcijom na izložbi su prikazana prožimanja građanskog i seljačkog, kao i europski modni utjecaji koji nisu zaobišli ni pučku odjeću većine hrvatskih krajeva.

Izložba je ostvarena u suradnji Muzeja sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba koja je 2006. godine započela projekt „Utjecaj građanskih modnih stilova na tradicijsko odijevanje".

Posudionica i radionica narodnih nošnji je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, izradom (rekonstrukcijom), obnovom i stručnom zaštitom (restauracijom) narodnih nošnji, folklornih kostima i tradicijskih tekstilnih predmeta. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu, te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene.

Suradnja etnologa te proučavanje fotodokumentacije i tekstilne građe u virovitičkom muzeju rezultirali su i predstavljanjem jednog dijela baštine virovitičkoga područja. Projekt i izložbu podržalo je Ministarstvo kulture.