Godišnja Skupština Udruge muzeja istočne Hrvatske u Požegi

U petak 20. lipnja održana je Godišnja Skupština muzeja istočne Hrvatske u Požegi. U ugodnom ambijentu terase lokalnog restorana okupili su se kustosi , tehničari, računovođe i ravnatelji slavonskih muzeja.

Ova regionalna udruga brižno njeguje okupljanje muzealaca već više desetaka godina. U vremenu sve bržeg životnog tempa i kroničnog nedostatka vremena, za svaku pohvalu su ovakva i slična druženja.

Iz Gradskog muzeja Virovitica prisustvovale su Jasmina Jurković, predsjednica etnološke sekcije i autorica ovih redaka, član Nadzornog odbora. Predsjednica Udruge, Maja Žepčević je u sažetom izvješću izvijestila o prošlogodišnjem radu te o planovima za slijedeću godinu.

I nadalje se namjerava tiskati Glasnik slavonskih muzeja u kojem objavljujemo svoje stručne radove, izvještaje o izložbama i drugim događanjima unutar muzejskih ustanova. Još ove godine će izaći iz tiska vodič slavonskih muzeja, opsežan projekt koji je objedinio muzeje Slavonije.

Gradski muzej Požega nam je u ulozi domaćina predstavio zanimljivu etnološku izložbu»Kuharice budi čista, nek Ti suđe uvjek blista». Izložen je i izbor predmeta iz pojedinih zbirki, koji najavljuje budući stalni postav, za koji je  već načinjen projekt.

Kratkom šetnjom gradom,  uz stručno vodstvo, uvjerili smo se u bogatu kulturnu baštinu Požege. Počevši od sačuvanih gotičkih fresaka u crkvi sv. Lovre do baroknih zdanja i poznatih imena slikarstva prisjetili smo se požeškog sandžakata i fra Luke Ibrišimovića, ali i poznate Gimnazije i značajnih imena kroz povijest.

Vrijedna ekipa djelatnika Gradskog muzeja u Požegi znala je sve te vrijednosti iskoristiti i aktivno sudjelovati u prezentiranju baštine svojeg grada. Baš kao s nekadašnjom Požegom, povezani smo i s današnjom, putem biskupije, ali i zbog nadležnog Konzervatorskog odjela.

Bila je to još jedna prilika za susrete, razmjene iskustava, dogovore, koji su nama poslužili kao poticaj za daljnji rad.

Silvija Salajić