„Tajni predmeti“ na Danima otvorenih vrata Strukovne škole

U sklopu programa Dani otvorenih vrata Strukovne škole Virovitica održano je predstavljanje i radionica o nekadašnjim kuhinjskim predmetima i pomagalima, a u sklopu projekta „Mikeški jestvenik“. Uz domaćine sudjelovali su i učenici Industrijsko-obrtničke škole te Gradski muzej Virovitica. Strukovna škola je uz ostala brojna usmjerenja i predmete u nastavi, predstavila i smjer kuharstva s posebnim naglaskom na ovogodišnji odobreni projekt financiran od strane Ministarstva turizma.   opširnije
 

˝Naopake krošnje!˝ - likovna intervencija apstraktnog uličnog slikanja prirodnim/perivim eko bojama po pločniku!

Gradski muzej Virovitica obilježio je Dan planeta Zemlje veselom radionicom pojednostavljenog akcijskog, gestualnog slikanja prirodnim, perivim bojama na bazi krede. U namjeri stvaranja ekspresivnih kolorističkih kompozicija prskanjem i kapanjem boje po pločniku nastale su ˝zrcalne˝ ilustrirane krošnje ispod krošnji stabala.  opširnije
 

˝UHVATI ZEKU!˝ - nagradna muzejska akcija

Šestu godinu za redom održana je nagradna akcija ovoga puta pod nazivom ˝Uhvati zeku!˝. Muzej je pripremio akciju potrage namijenjenu mlađim posjetiteljima. Zadatak je bio ˝uhvatiti˝ tj. fotografirati mobitelom četiri različita zekana (2D likovne ilustracije / instalacije) koje su bile postavljene po gradskim lokacijama i doći u Muzej po nagrade!  opširnije
 

Održana radionica izrada pisanica batik tehnikom

Muzejska radionica tradicijskog načina ukrašavanja uskršnjih jaja rastopljenim voskom održana je u subotu 8. travnja u prostorima muzeja. Pisanje voskom, kao vrlo staru tehniku u našim krajevima pokazala je članica Udruge „Škrinja Bušetine“ Jelena Štefović iz Bušetine. Među prijavljenim polaznicima bilo je aktivnih znatiželjnika koji su pozorno učili ovu zanimljivu tehniku, poznatu u svim našim krajevima.   opširnije
 

Boje na tanjuru i Muzeji u loncu

Izložbu Muzeji u loncu posjetili su 3. travnja korisnici Poludnevnog boravka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i njihova voditeljica,  radna terapeutkinja Anita Ercegovac gdje su ih dočekale djelatnice Muzeja sa stručnim vodstvom po izložbi i kreativnom likovnom radionicom ˝Boje na tanjuru˝. 
  opširnije
 

Šestaši učili o „štercu“, „šišklama“ i „taškrlama“

U četvrtak, 30. ožujka izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su učenici 6.d razreda OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Virovitice u pratnji profesorice Anje Brabec. Nakon razgledavanja i upoznavanja etnografsko fotografske izložbe i dokumentarnog filma u sklopu iste, etnologinja Muzeja im je pripremila edukativne listiće sa zadacima pomoću kojih su učenici mogli savladati pojmove iz nekadašnje tradicijske kuhinje ovoga kraja. Učenici su kroz razgovor upoznali: pečenjake, taškrle, šiškle, šterc, provu i gumboce.   opširnije
 

Budući kuhari u posjetu izložbi

Gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su srednjoškolci iz 2f razreda Strukovne škole Virovitica. Oni su sa svojom profesoricom Ljubicom Mihaljević posjetili izložbu u dvije grupe, u srijedu 22. i ponedjeljak, 27. ožujka. Dočekala ih je etnologinja Jasmina Jurković Petras koja im je ukazala na važnost suradnje Muzeja i gastronomsko ugostiteljskih zanimanja, ali i opisala suradnju virovitičkog muzeja u ovom projektu.   opširnije
 

„Pun tanjur hrane“ u Muzeju

U subotu, 25. ožujka u Muzeju smo održali edukativnu radionicu „Pun tanjur hrane“ namijenjenu klincima predškolskog i nižeškolskog uzrasta. Pripremljena radionica je održana u sklopu gostujuće etnografsko-fotografske izložbe „Muzej(i) u loncu“ koja se može razgledati do 30. travnja.   Autorica i voditeljica radionice, etnologinja Jasmina Jurković Petras prvo je polaznike upoznala s važnošću čuvanja predmeta u muzeju, a potom i „starih“ recepata naših baka i djedova.   opširnije
 

Posjet DV Cvrčak izložbi „Muzej(i) u loncu“

U petak, 24. ožujka Muzej i gostujuću etnografsko-fotografsku izložbu „Muzej(i) u loncu“ posjetili su šestogodišnjaci – „Kikići“ iz DV Cvrčak. Oni su u pratnji svojih odgojiteljica Anice Čordašić i Jasne Paponje razgledali nove prostore izmještenog muzeja, razgovarali o važnosti hrane i naposljetku svojim omiljenim jelima. Pričali smo o prikupljanju recepata od naših baka i djedova, o čuvanju jela koja se danas ne kuhaju, ali i o posuđu koje se izrađivalo na lončarskom kolu u kojemu se kuhala nekada hrana.    opširnije
 
Stranica